10/08/2023 00:38

ВИТЕШКА ОДОРА

ВИТЕШКА ОДОРА

Витешка опрема у средњовјековној култури често је носила дубоку симболику која одражава, езотерију витешког реда, различите аспекте витешког духа, друштвеног статуса и моралних вриједности. Током дугог низа година сваки дио витешке опреме пажљиво је одабиран и сваки детаљ витешке опреме носио је своју езотеријску симболику.

    ОБУЋА:

Опис обуће:

Витешка обућа углавном је била израђена од чврсте коже или других отпорних материјала, прилагођена за јахање и борбу. Обућа симболизује поузданост и стабилност. У средњовјековној култури, поузданост и чврстоћа били су цијењене карактеристике, а витешка обућа означавала је витеза као стабилног и спремног за служење свом реду, господару и краљевству.

Езотерија обуће:

  1. Земаљска веза и духовни уздизање: Обућа представља везу са земљом, свакодневни живот и битке на тлу. Када је витез обувен у обућу, он се буквално спојио са земљом и осјећао је тло под ногама. Ова веза са земљом може бити тумачена као основа за духовни раст и уздизање. Успостављање јаке везе са свакодневним животом и земаљским аспектима може пружити основу за духовни развој и однос са вишим духовним идеалима. Конекција за земљом означава и витешку скромност.
  2. Симболизам покрета: Обућа има снажан симболички значај у витешком путовању и покрету. Постојало је вјеровање да обућа представља животни пут или духовни пут витеза. Када витез обује обућу, он почиње свој пут, а када скине обућу, завршава га. Ово се тумачи као духовна идеја о животном путу и узлету на путу духовног развоја.
  3. Скривени симболи и украшени детаљи: Витешка обућа често је била украшена симболима, грбовима или другим детаљима који су имали дубок симболички смисао. Ови скривени симболи могли су представљати витешке духовне идеале, вјеру, заштитнике или друге духовне аспекте. Витешка обућа са скривеним симболима могла је бити као амулет или обредни предмет који је помагао витезу у његовим духовним напорима и заштити у боју.
  4. Духовна заштита: Обућа је такође имала духовну заштитну улогу. Постојали су митови и предања која су описивала обућу као заштитника од негативних енергија, духовних сила или ликова са тамне стране. Обућа је могла послужити као заштитна баријера која је штитила витеза од опасности и негативности укључујући, наравно, и онај елемент „Земље“, који се одувјек сматрао симболом густе материјалности, и све оне паклене и себичне чежње које се обично гнијезде у њој.

    ХЛАЧЕ:

Опис хлача:

Хлаче су симболизовале практичност и борбеност. Витези су морали бити спремни на физичке изазове, укључујући јахање, ходање и борбу. Хлаче су омогућавале слободу покрета и удобност током активности на бојном пољу. Стога су хлаче представљале витешку спремност и способност за извршење војних дужности.

Езотерија хлача:

  1. Симбол природе и стабилности: Браон или тамна боја хлача нашег витешког реда, често се повезује са природом, земљом и стабилношћу. Витешке хлаче браон боје симболизују везу витеза са природом и свим природним силама. Она може подсјећати витеза на значај усклађивања са природним редом ствари и живљења у хармонији са околином.
  2. Симбол снажне везе са земљом: Као и у случају тамне витешке обуће, хлаче могу представљати везу витеза са земљом и свијетом у којем живи. Браон боја хлача симболизује позитиван однос витеза према природи и земљи, као и присуство земљаних енергија.
  3. Симбол заштите: Браон боја се често сматра топлом бојом. Витешке хлаче браон боје симболизују заштиту које хлаче пружају витезу током његових путовања и битака. Такође, она представља заштиту од негативних утицаја и снажну ауру сигурности. Хлаче симболички покривају прљави дио тијела и зато је њихова веза са земљом снажна и нераскидива.
  4. Симбол подстицаја на акцију: Браон боја инспирише витеза да буде активан и проактиван у изазовима и обавезама. Она може подсjећати витеза на потребу за презентацијом својих врijедности и вjеровања кроз дjела и поступке.

    ПОЈАС:

Опис појаса:

Појас је био кључни елемент витешке опреме јер је држао све оружје и додатке на мјесту. Симболизовао је везу између витеза и његове опреме, што указује на одговорност, поузданост и организованост. Осим тога, појас је често био израђен од квалитетног материјала и украшен, што је додатно наглашавало друштвени статус витеза.

Езотерија појаса:

  1. Симбол јединства и цјелине: Витешки појас обавијао је тијело витеза и држао сву опрему на једном месту. Тумачио се као симбол јединства и цјелине, усмјеравајући витезове физичке, емоционалне и духовне аспекте у једностран и хармоничан склад. Ово је представљало важност развоја и усмеравања цијеле личности витеза у синхронизацији са његовим духовним циљевима.
  2. Значење транзиције: Обављајући улогу да држи опрему на мјесту, појас представља и везу између старе и нове фазе у животу витеза. Као што витез напушта стари начин живота и путује ка новим идеалима, појас представља транзицију која га спаја са прошлошћу и будућношћу и подсјећа га на потребу да настави да се развија и мијења.
  3. Симбол власти и одговорности: Појас је био значајана компонента витешке опреме која је задужена за држање мача и других оружја. Ова функција поистовјећивала је појас са влашћу и одговорности које витез носи као чувар реда и правде. Езотерично, појас представља способност да се носи са својим личним и друштвеним обавезама и да се припреми за изазове на путу духовног развоја.
  4. Симбол везе са земљом: Као и у случају обуће, појас представља и везу са земљом и свијетом у којем витез живи. Појас држи опрему на мјесту и чини је доступном за употребу, што га повезује са земљом и природним редом ствари. Ово представља и упознавање и повезивање са природом и разумјевањем духовних аспеката живота. Појас уједно раздваја и чисти од нечистог дијела тијела и тиме чува чистоту и посвећеност витеза.

    КОШУЉА:

Опис кошуље:

Кошуља је била темељни комад одјеће, но у витешкој опреми обично се носила испод оклопа како би се спријечило трљање коже и повећала удобност током ношења тешке опреме. Симболизонала је скромност и чистоћу, а такође је била израђена од различитих материјала, зависно од друштвеног статуса витеза.

Езотерија кошуље:

  1. Симбол чистоте и прочишћења: Бијела боја се повезује са чистотом и пречишћењем, како на физичком тако и на духовном нивоу. Витешка кошуља бијеле боје сугерише чистоту срца и ума витеза, чињење добрих дјела и тежњу ка духовном идеалу. Такође, ова боја симболизоје снагу и одбрану од негативних утицаја.
  2. Симбол мирољубивости: Бијела боја такође се повезује са миром и хармонијом. Витешка кошуља бијеле боје представља жељу за миром и постизањем хармоније на бојном пољу и у друштву уопште. Мирољубивост је важан аспект духовности и духовног развоја.
  3. Симбол духовне свјетлости: Бијела боја се сматра бојом свјетлости. Витешка кошуља бијеле боје симболизује свјетлост духа, просветљење и процват духовности. Она сугерише тежњу ка духовном просвјетљењу и преиспитивању својих недостатака или мрачних страна личности.
  4. Симбол витешког духа: Витешка кошуља имала је специфичну улогу у витешком облачењу, што симболизује витешки дух и оданост ка витештву. Бијела боја кошуље представља витештво и част коју ова улога доноси. Она подсјећа витеза на његове обавезе и вриједности које представља.

    ТАБАРД (хаљетак):

Опис табарда:

Табард је огртач без рукава који се носио преко оклопа и био је обично украшен грбовима, или другим симболима. Симболизовао је витешки идентитет припадност поријеклу, одређеном витешком реду,  витезовом господару или краљевству. Боје и симболи на табарду могли су идентификовати витеза на бојном пољу и у друштву, што је доприносило његовој препознатљивости.

Езотерија табарда:

  1. Симбол страсти и енергије: Црвена боја често се повезује са страшћу и енергијом. Витешки табард црвене боје симболизовао је страст и борбеност витеза, његову снагу и рјешеност у борби. Табард је представљао поклик витеза да се ангажује са животом пуним ентузијазма и жестине.
  2. Симбол краљевске моћи: У нашој култури, црвена боја је била повезана са краљевском моћи и влашћу. Витешки табард црвене боје представља оданост роду, краљевском реду и службу према владару или великодостојанственику. Ова боја подсјећа витеза на његову одговорност и част у заштити рода, владара и краљевства.
  3. Симбол снаге и храбрости: Црвена боја асоцира на снагу и храброст. Витешки табард црвене боје симболизује храброст и смјелост витеза у суочавању са непријатељима и опасностима. Ова боја инспирише витеза да се носи са изазовима и препрекама на свом путу.
  4. Симбол духовне снаге: Црвена боја такође се сматра бојом витешке духовне снаге. Витешки табард црвене боје представља духовну увјереност и оданост витеза својим духовним убјеђења и идеала. Ова боја симболизује и стварање баланса између тјелесних и духовних аспеката витеза. И свакако ова боја представља и витешку ратничку традицију.

Осим ових дијелова, витешка опрема укључивала је и многе друге елементе попут оклопа, кацига, мача, штита итд. Сваки од ових предмета имао је своју посебну симболику која је одражавала витешки кодекс части, храбрости, лојалности и дужности. Витешка опрема није била само практична за борбу, већ је и естетски изражавала витешку културу и вриједности средњег вијека.

ГВМ

 

—————

Back


Contact

Суверени војни витешки ред Чувари копља Св. Георгија


Напомена:

Свјесно и са намјером пишемо срБски умјесто срПски, не користећи граматичко правило једначења сугласника по звучности!

детаљније


Актуелности


"Не говори Богу да си у невољи.
Реци невољи да си са Богом."

Каква је тачна и дубока мисао уложена у ову фразу!

Наши преци нису тражили од Бога да нешто учине за њих.
Добили су подршку Бога.
И знали су да ће све успети ако се труде!


Организација Братства

13/03/2011 23:30

НАЧЕЛА БРАТСТВА

  НАЧЕЛА Сувереног војног витешког реда ”Чувари копља Свetog Георгија” Н А Ч Е Л А СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД - ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА у својим је активностимаи у свом свеукупном дјеловању непрестано и потпуно прожет начелима хришћанства, хуманизма, витештва, људске честитости и...

Read more

—————

13/03/2011 23:43

БРАТСТВО СРБСКИХ ВИТЕЗОВА

 Најчешће постављена питања о „Витезовима Чуварима копља Светог Георгија“:   Који су ваши циљеви?, Да ли сте ви вјерска, војна или политичка организација?, Да ли сте ви тајна или јавна организација?, Какав је ваш однос према србској историји и србском насљеђу?, Да ли сте професионална...

Read more

—————

16/03/2011 19:18

КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ РЕДА ЧУВАРА КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА

СУВЕРЕНИ ВОЈНИ ВИТЕШКИ РЕД ЧУВАРИ КОПЉА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА   На оснуву правила понашања и Правила, Статута Братства Србских Витезова „Чувари копља Светог Георгија“, на Сабору Рас Витезова одржаног 06. Маја 7518. (2010.) године  усвојен је :   КОДЕКС ЧАСТИ СУВЕРЕНОГ ВОЈНОГ ВИТЕШКОГ...

Read more

—————

07/05/2020 00:20

МОЛИТВА СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ

Молитва Светом Георгију Сувереног војног витешког реда Чувара копља Светог Георгија   Нека копље Светог Георгија заблиста сјајно, свијетло и чисто. За ова времена смо га чували у Царској Лаври Хиландара, а данас у рукама Витешког реда спремно је да служи своме господару и убије аждају зла,...

Read more

—————